tiskova_zprava_stres Počet psychicky nemocných se za posledních 10 let zněkolikanásobil. Podle psychiatra Jiřího Rabocha se vyskytují úzkostné
 poruchy u 29 % a poruchy chování u 25 % populace. Na lécích na uklidnění nebo na spaní je závislý aktuálně až milion Čechů, aniž
 by se  velká část z nich účinně léčila. Nějaká forma duševní poruchy postihne během života téměř každého druhého z nás. S
 dynamikou tohoto vývoje samozřejmě ale souvisí i vyšší počet léčených pacientů v seniorském věku, a na druhou stranu   i přibývající počet sledovaných dětí (poruchy ADHD, ADD, různé formy autismu apod.).

Duševní choroby nejrychleji rostoucí příčinou invalidních důchodů

V současné době jsou duševní choroby a poruchy chování druhou nejčastější příčinou přiznání invalidního důchodu v ČR (zatím vedou nemoci svalové a kosterní soustavy s podílem 28 %). Například v sousedním Rakousku se už ale psychická onemocnění a poruchy chování vyšvihly do čela příčin invalidních důchodů a loni měly podíl přes 37 %.

Mezi roky 2012 a 2017 vzrostl počet přiznaných invalidních důchodů z důvodu duševní choroby nebo poruchy chování u nás o 14 % a loni už překonal hranici 100.000 vyplácených případů. Celkem se tyto příčiny podílely loni na invalidních důchodech v Česku z 24 %,
zatímco v roce 2012 uváděla Česká správa sociálního zabezpečení ještě „jen“ 20 %. Největší nárůsty zaznamenala Česká republika v tomto období v populaci 40 – 64 let. Například čtyřicátníků přibylo v letech 2012 až 2017 o 28 %. Více důchodů je z těchto příčin vypláceno ženám (2017: 53 %). Zajímavý je fakt, že v populaci do 40 let jsou odolnější ženy, po překonání tohoto věku však naopak ve statistikách převažují invalidní důchody pro ně.

Co kryje životní pojištění UNIQA
Pojišťovny s ohledem na tento vývoj doplňují krytí pro řadu duševních nebo psychických nemocí, zatímco v minulosti bývaly tyto choroby zpravidla zcela vyloučeny z pojistné ochrany.

Například UNIQA pojišťovna kryje ve svém životním pojištění tato rizika takto:

Má-li zákazník s přiznanou invaliditou III. stupně uzavřeno připojištění invalidity, má nárok na pojistné plnění u kterékoli diagnózy F00-F99 (podle mezinárodní klasifikace nemocí) s výjimkou případů, kdy je stav pacienta v příčinné souvislosti s požíváním alkoholu nebo jiných návykových látek. Pojistná částka může být až 6 milionů korun (v průběhu pojištění každý rok klesá), přičemž až 50 % z této částky může být sjednáno jako fixní suma po celou dobu trvání pojištění. Případně lze sjednat i konstantní pojistnou částku po celou dobu ve výši až 500.000 Kč.
U invalidity I. a II. stupně plní UNIQA z tohoto připojištění u prokazatelných diagnóz F00-F09 (organické duševní poruchy). K nim patří například demence u Alzheimerovy choroby, vaskulární demence, poruchy nálady, úzkostná porucha, porucha osobnosti, delirium, halucinóza nebo porucha poznávání aj.
U invalidity II. stupně může být pojistná částka až 6 milionů korun (v průběhu pojištění každý rok klesá), přičemž až 50 % z této částky může být sjednáno jako fixní suma po celou dobu trvání pojištění.
U invalidity I. stupně může být pojistná částka rovna částce invalidity II. stupně, maximálně však do 40 % částky určené na invaliditu III. stupně (v průběhu pojištění každý rok pojistná částka klesá), přičemž až 50 % z této částky může být sjednáno jako fixní suma po celou dobu trvání pojištění.

V rámci připojištění dlouhodobé péčeživotnímu pojištění poskytne UNIQA své plnění u přiznané invalidity nejméně II. stupně za všechny duševní poruchy a poruchy chování. I zde platí výjimka pro stavy v souvislosti s návykovými látkami.

A konečně lze uplatnit rovněž nárok z připojištění závažných onemocnění u diagnózy Parkinsonovy choroby do věku 65 let a Creutzfeld-Jakobovy choroby. Pojistné částky činí zpravidla až milion korun.