Česky > O nás > Pro média > Na co nezapomenout, když přihlašujete nové auto?

Na co nezapomenout, když přihlašujete nové auto?

15.05.2023

Konečně si domů vezete vysněný automobil. Nyní vás však čeká spousta papírování, a to v případě ojetého i nového vozu. Jak se v tom vyznat, aniž byste si zkazili radost z nového auta? Poradíme vám a zvládnete to levou zadní.

Povinnost přihlásit vozidlo má každý nový majitel. Musíte tak učinit na registru silničních vozidel u kteréhokoliv úřadu s rozšířenou působností, nemusíte tedy navštěvovat úřad v místě svého bydliště. Přihlášení auta bývá zpravidla na počkání, doporučujeme vám však využít objednávkový systém, pokud to váš úřad umožňuje.

Nezapomeňte, že podle zákona musíte auto přehlásit do deseti dnů od převodu vlastnického práva k vozidlu, což je například podpis kupní smlouvy nebo rozhodnutí soudu v případě dědického řízení. Pokud vozidlo nepřihlásíte, hrozí vám pokuta až padesát tisíc korun. Přehlášení provedete na kterémkoliv úřadu s rozšířenou působností.

Věděli jste, že od 1. března 2023 již nepotřebujete mít pro přihlášení papírový protokol o evidenční kontrole? Úředník si jej sám dohledá v systému. Povinnost absolvovat evidenční kontrolu však zůstává, platnost kontroly se prodloužila z dřívějších 30 dnů na rok.

Postup při koupi ojetého auta

Při koupi ojetiny je důležité přepsat auto na nového majitele. Dříve platilo, že je nutné auto odhlásit a pak znovu přihlásit na nového majitele. To nyní již neplatí a vůz se rovnou přepíše na nového majitele. Kupující musí sjednat povinné ručení, aby získal zelenou kartu (pozn.: od roku 2020 je možné tzv. zelenou kartu vytisknout doma, protože je již v černobílém provedení). U ojetého auta je vhodné, aby přepis prováděli najednou prodávající a kupující, případně vám může prodávající udělit plnou moc.

Dokumenty, které budete potřebovat:

• doklady totožnosti prodávajícího a kupujícího nebo plná moc jednoho z nich s úředně ověřeným podpisem
  • zelená karta (oficiální název: Mezinárodní automobilová pojišťovací karta)
  • malý technický průkaz
  • velký technický průkaz
  • osvědčení o STK
  • evidenční kontrola vozidla
  • žádost o registraci vozidla
  • kupní smlouva či jiný doklad potvrzující řádné nabytí vozu
  • potvrzení o úhradě poplatků (jejich rozpis naleznete v článku níže)

Pokud jste podnikatel, budete potřebovat živnostenský list, koncesní listinu nebo notářsky ověřený výpis z obchodního rejstříku.

Tip pro vás: Vzor žádosti o zápis do registru silničních vozidel najdete zde.

Postup při registraci nového auta

Přihlášení nového auta většinou za kupujícího vyřizuje prodejce. Pokud však chcete s vozidlem jezdit co nejrychleji, můžete si vše zařídit sami.

Nové vozidlo vám prodejce předá se zelenou papírovou značkou za zadním sklem. Je však určena jen na přejezd od prodejce k místu registrace, je platná pouze deset dní a nesmíte s ní opustit Českou republiku. Při jízdě se zelenou značkou mějte u sebe zelenou kartu, fakturu nebo kupní smlouvu.

Dokumenty, které budete potřebovat:

• čistopis velkého technického průkazu nebo C.O.C. list, pokud ještě nebyl technický průkaz vystaven
  • přihláška k registraci vozidla
  • doklad o koupi vozidla či jiný doklad potvrzující řádné nabytí vozu
  • zelená karta
  • doklad totožnosti
  • plná moc prodávajícího
  • souhlas vlastníka k zaregistrování vozidla, pokud je odlišný od provozovatele (např. leasingová společnost)
  • u podnikatelů: živnostenský list, koncesní listina nebo notářsky ověřený výpis z obchodního rejstříku

Auto můžete přihlásit buď osobně, nebo můžete někomu udělit plnou moc k přihlášení vozidla, která ale musí být úředně ověřena.

Kolik to bude stát?

Přihlášení vozidla není zdarma. Budete platit:

• 800 Kč za registraci vozidla
  • 400 Kč za evidenční kontrolu
  • 450 Kč stojí vydání registrační značky (pokud chcete značku na přání, zaplatíte za ni 10 tisíc korun)
  • poplatek za ověření podpisu

V případě ojetého vozidla, které nesplňuje emisní normu alespoň EURO 3, budete ještě platit ekologickou daň. Ta se platí pouze jednou, a pokud je v technickém průkazu uvedeno, že je již zaplaceno, znovu platit nemusíte.

Cena ekologické daně je:

• EURO 0: 10 tisíc Kč
  • EURO 1: 5 tisíc Kč
  • EURO 2: 3 tisíce Kč

Přihlášení auta z dovozu

Pokud ojeté auto kupujete v zahraničí, je důležité řádné odhlášení v zemi, kde bylo původně registrováno. Až poté totiž můžete vozidlo převézt do Česka.

Po koupi nastává otázka, jak auto dopravíte domů. Pokud vozidlo pojede do Česka po silnici, musíte si vyřídit dočasné pojištění pro nové vozidlo a takzvané převozní značky, které si vyřídíte v zahraničí. Pokud auto pojede ve vleku, nebudete pojištění ani značky potřebovat.

Nejprve si zařiďte povinné ručení. Pokud jste vozidlo dovezli ze zemí Evropské unie nebo ze Švýcarska, Norska, Islandu nebo Lichtenštejnska a vozidlo má stále platnou technickou kontrolu, nemusíte s ním absolvovat dovozovou technickou kontrolu v České republice. Na stanici technické kontroly ale budete muset za účelem provedení evidenční kontroly vozidla.

Vozy zakoupené v ostatních státech musí v Česku projít dovozovou technickou kontrolou. Poté již můžete vyrazit na registr vozidel. Registr má na vyřízení vaší žádosti 30 dnů.

Je také možné, že budete muset platit DPH. Platí se, pokud má vozidlo najeto méně než 6 tisíc kilometrů nebo vám bylo předáno do 6 měsíců od jeho první registrace.

K přihlášení takového vozidla budete potřebovat:

• originál zahraničního technického průkazu
  • protokol z technické prohlídky, pokud technická kontrola byla provedena
  • protokol o evidenční kontrole
  • potvrzení o odhlášení vozidla z registru v zahraničí
  • zelenou kartu
  • převozní SPZ