Česky > O nás > Pro média > UNIQA: Závažné otravy houbami versus pojištění

UNIQA: Závažné otravy houbami versus pojištění

12.10.2022

Houbaření je oblíbenou volnočasovou aktivitou naší populace, jakkoli se tomu některé národy diví. A poslední týdny hledačům nadmíru přejí a lidé se z lesů vracejí s plnými košíky. V nich ale číhá velké nebezpečí, je-li sběr hub spojen s nepozorností nebo neznalostí. Otrava jedovatými druhy může být smrtelná nebo přinést doživotní následky. I na tyto situace myslí pojištění UNIQA.

„S otravou houbami se v českých nemocnicích setkáváme rok co rok. Jsou jich stovky. Některé případy končí tragicky. Vybavuji si například jeden zvláště smutný, kdy babička ve snaze připravit svým vnukům něco mimořádného je pohostila smaženicí, po níž jeden z nich zemřel a druhý je po transplantaci jater,“ vzpomíná lékař-internista Petr Podrazil.

Příznaky a první pomoc

Většina případů běžných otrav samozřejmě nekončí tak tragicky. Obvykle se po požití hub projeví otrava nejprve dyspeptickými potížemi (křeče v břiše, průjem, nauzea, někdy rovnou zvracení). Je nezbytné vždy vyvolat zvracení a podat aktivní živočišné uhlí, což je zpravidla dostačující první pomoc před odjezdem do nemocnice. K vyvolání zvracení je dobré napít se slané vody. V nemocnici se provede výplach žaludku sondou a do poslední dávky se dá živočišné uhlí. „V zájmu zjištění, jaké houby potíže vyvolaly, je třeba donést zbytky pokrmu nebo odřezky hub, popřípadě i zvratky na toxikologický rozbor,“ upozorňuje Petr Podrazil.

V případě nejistoty se veřejnost může obrátit na TIS (Toxikologické informační středisko) s nepřetržitou službou a možností konzultace (web: https://www.tis-cz.cz/).

Nástrahy v lese

V českých lesích lze narazit prakticky na dvě smrtelně jedovaté houby: muchomůrku zelenou a pavučinec plyšový. Muchomůrka způsobí ročně desítky těžkých otrav, a ty nezřídka končí smrtí nebo trvalými následky. A stačí k tomu opravdu jedna snědená plodnice. Pavučinec je ještě zrádnější, nicméně v našich lesích se nevyskytuje tak často. Dostane-li se do lidského těla, nenávratně a spolehlivě poškodí ledviny. Samozřejmě u nás roste více jedovatých hub, ale následky jejich požití nebývají tak dramatické.

Otrava uvedenými smrtelně jedovatými houbami je zákeřná prodlevou po požití, kdy se poměrně dlouho nic neděje (6-12 hodin). Mezitím ovšem toxiny z hub v těle už škodí, zejména játrům a ledvinám. Prvotními příznaky jsou prudká bolest v celém břiše, zvracení a průjmy, pak žízeň, selhání ledvin a v nejhorším případě celkový kolaps. V druhém období otravy, které nastupuje 4. až 7. den po požití houby, se objevuje selhání jater a může končit kómatem. Pokud člověk přežije tato dvě období, zůstávají mu trvalé následky v podobě postižení jater a ledvin. Úmrtnost je 50 až 80 % případů těchto otrav. U dětí se pravděpodobnost úmrtí ještě navyšuje.

Léčba postižených probíhá na metabolické jednotce a spočívá v podávání hepatoprotektivních léků a infuzí. Ty rovněž udržují v činnosti ledviny. Někdy je nutná dialýza či plazmaferéza, vždy podle hodnot laboratorních výsledků.

Těžké následky

Terminální stadia otravy houbami jsou doprovázena těžkými stavy a rozsáhlým poškozením zejména jater a ledvin. U jater to jsou ikterus (žloutenka), krvácivé projevy nebo jaterní encefalopatie (dezorientace a zmatenost). V řadě případů je následně nezbytná transplantace jater. Omezené ledvinné funkce jsou léčeny dialýzou, která může někdy být i doživotní, případně s následnou transplantací. Několik lidí ročně na těžkou otravu houbami v Česku umírá.

Co na to pojištění

Pojistné podmínky pojištění osob myslí i na tyto situace. UNIQA v praxi zatím sice řešila naštěstí jen velmi málo takových událostí, přesto už pojistná plnění v těchto souvislostech vyplácela: čtyřčlenná rodina se otrávila na dovolené houbami. Jedno dítě ve věku 8 let bohužel nepřežilo, 12letý syn musel podstoupit transplantaci jater. Matka má trvale poškozeno zažívání a je závislá na dialýze, rovněž s vyhlídkou na transplantaci ledviny. Otec následky nemá. Pracovní neschopnost obou dospělých trvala více než 3 měsíce.

Z pojištění UNIQA náleží za smrt sjednaná pojistná částka pro tento účel, a dále plnění za trvalé následky otravy na základě traumatického šoku. Z připojištění velmi vážných onemocnění postižený klient čerpal dohodnutou částku za transplantaci jater.

Jaká další plnění lze s UNIQA do smlouvy pro tento případ zahrnout? „Postižený klient by po akutní otravě mohl pobírat denní odškodné až po dobu 35 dnů léčby. Doplňkově by mohl dostávat rovněž sjednané denní dávky za hospitalizaci, případně (dospělé osoby) denní dávky za pracovní neschopnost (až za 548 dnů). V případě otravy dítěte by navíc v případě sjednání náležely rodičům i dávky za ošetřování člena rodiny,“ vypočítává Petra Leštinová, manažerka likvidace škod z pojištění osob UNIQA.