Česky > O nás > Pro média > UNIQA Selection Opportunities uspěl v soutěži Top Fond Slovakia 2023

UNIQA Selection Opportunities uspěl v soutěži Top Fond Slovakia 2023

28.02.2024

Minulý týden byly v hotelu Děvín v Bratislavě vyhlášeny výsledky soutěže Top Fond Slovakia 2023. Soutěž organizuje vydavatelství Mafra ve spolupráci se Slovenskou asociací správcovských společností. Úspěšně se zapsala i UNIQA investiční společnost se svým fondem UNIQA Selction Opportunities.

Mezi 11 oceněnými získala UNIQA investiční společnost titul Fond s nejlepším výnosem a rizikem v kategorii Konzervativně smíšené a strukturované fondy. Společnost se prosadila se svým UNIQA Selection Opportunities.

UNIQA Selection Opportunities vznikl v roce 2008. Je to smíšený fond aktivně vyhledávající rozmanité příležitosti na finančních trzích, jehož aktiva aktuálně dosahují téměř 2 miliard Kč. V portfoliu nalezne klient mix akcií společností působících v rozvinutých i rozvíjejících se zemích, dluhopisy korporátních i státních emitentů, ale i inflační a tzv. „high yield“ dluhopisy, anebo třeba komodity s vysokým podílem investic do zlata. Doporučeným investičním horizontem je minimálně 5 let. V loňském roce fond profitoval zejména z růstu cen akcií největších globálních firem, tzv. Magnificient 7, ale i dluhopisů a zlata. Meziročně fond posílit o 8,5 % a za posledních 5 let vykazal průměrnou výkonnost 5,3 % při zachování relativně nízkých ukazatelů rizika.

„Naším cílem při konstrukci portfolia je vedle maximalizace výnosu i nižší úroveň volatility, čímž do jisté míry chráníme aktiva klientů v dobách zvýšené rizikové averze na finančních trzích. Úspěch fondu v soutěži Top Fond Slovakia je oceněním naší práce a dodatečnou motivací udržet fond mezi nejlepšími i do budoucna. Pro konzervativněji laděného investora může být fond v dnešní době poměrně vysokého stupně nejistot a geopolitického napětí rozumnou alternativou pro zhodnocení úspor,“ uvedl František Vobořil, Senior Portfolio manager UNIQA investiční společnosti.

Aktiva ve slovenských podílových fondech dosáhla loni historického maxima, když meziročně posílila o více než 9 % na 12,7 miliardy EUR. Pro zájemce se nabízely na sousedním trhu investice v 956 fondech, z nichž bylo asi 7/8 ze zahraničí. Největší podíl aktiv byl ve smíšených fondech (asi 36 %).

UNIQA investiční společnost a její výsledky 2023

UNIQA investiční společnost, a.s. je nástupcem AXA investiční společnosti (vzniklé v roce 1995 pod názvem Credit Suisse Investment Management Praha, později Winterthur Asset Management), jejíž převzetí bylo završeno v říjnu 2020 a k přejmenování došlo v lednu 2021. Je součástí finanční skupiny UNIQA.

UNIQA své fondy nabízí jak v České republice, tak i ve Slovenské republice. Investiční fondy UNIQA jsou dostupné prostřednictvím vlastní sítě investičních poradců i externích obchodních partnerů.

„Největší úspěch si loni připsaly naše dynamičtější fondy v čele s fondem středoevropských akcií UNIQA CEE Akciový fond, který se zhodnotil o 31,8 %.  Nejlepší průměrnou výkonnost za posledních 5 let (9,20 % p.a.) již tradičně přinesl fond globálních akcií UNIQA Selection Global Equity. Své klienty však nezklamaly ani konzervativní fondy. UNIQA CZK Konto za rok 2023 připsal 5,4 % a UNIQA CEE Dluhopisový pak dokonce 12,2 %,“ shrnul poslední rok UNIQA fondů Tomáš Lébl, Portfolio Manager UNIQA investiční společnosti.