Nejvíce škod registruje UNIQA na majetku – zejména na objektech k bydlení a rekreaci. Větší škody vznikly na podnikatelských budovách. Nejčastěji šlo o poškozené nebo zničené střechy, v některých lokalitách doslova o srolované střešní plechy. Kromě samotného vichru ničily stavby také spadlé stromy nebo stožáry. V mnoha případech vítr odnesly komíny, které svým zřícením poškodily i střešní krytinu nebo střešní okna a okolí. Následkem toho došlo k zatečení vody z lijáků a zničení interiérů, vybavení nebo zásob, strojů a zboží. U privátních škod se škody likvidují z pojištění domů a domácností u podnikatelských škod z pojištění živností, podnikatelů, průmyslu, anebo také pojištění přerušení provozu, stavebního pojištění a pojištění lesů.

Přibližně 130 škod se týká poškození automobilů a vyřizuje se z havarijního pojištění.

Asi 12 % škod se týká podnikání a živností, zbytek připadá na retailové pojištění. Největší škodou v retailu je doslova rozpůlená chata nedaleko Prahy, na niž během řádění Sabine spadl podmáčený, více než stoletý smrk z vedlejšího pozemku. Škoda se blíží ke 2 milionům korun. Další právě zrekonstruovaná vila v Praze nevydržela nápor větru a odnesla to nová střecha v hodnotě vyšších statisíců korun. U firem je to několik případů totálního zničení střechy a lijákem poničeného vybavení k podnikání. Dvě největší se udály na hale ve Frýdlantě nad Ostravicí v Moravskoslezském kraji (z vichřice Yulia), a také poblíž Konstantinových Lázních v Plzeňském kraji (z orkánu Sabine).

V tuto chvíli je už asi 45 % škod ze Sabine vyřízených a vyplacených, z události Yulia se povedlo odškodnit už asi 15 % postižených. Vyplaceno bylo už asi 7 milionů korun. Počet hlášení se zvýšil ještě v pondělí, když lidé hlásili škody zjištěné na rekreačních objektech.

Celkově UNIQA očekává z obou vichřic cca 1 400 až 1 500 škod v souhrnné hodnotě přes 50 milionů korun.

O společnosti UNIQA
UNIQA pojišťovna vyvíjí své aktivity na českém pojistném trhu již šestadvacet let. Jako univerzální pojišťovna nabízí kompletní paletu pojistných produktů pro občany i korporátní klienty. Podle objemu pojistného figuruje stabilně mezi sedmi nejsilnějšími pojišťovnami v ČR.
UNIQA pojišťovna je součástí skupiny UNIQA Insurance Group, která je aktivní na 18 evropských trzích a obsluhuje téměř deset milionů klientů.

Máte-li zájem o další informace, kontaktujte mě:
Eva Svobodová, tisková mluvčí, UNIQA pojišťovna,
tel.: 225 393 312, eva.svobodova@uniqa.cz