Česky > O nás > Pro média > Léto 2020 a cestovní pojištění: podivná sezóna

Léto 2020 a cestovní pojištění: podivná sezóna

14.10.2020

Letošní rok se vymyká díky globální koronavirové pandemii v mnoha ohledech. Rovněž hlavní sezóna cestování a dovolených, tedy od června do září, se zásadně lišila od obvyklého průběhu předchozích let. Shrnuli jsme její hlavní parametry z pohledu cestovního pojištění UNIQA.

Cestování do zahraničí netáhlo. Některé země byly tabu
Ve srovnání s loňskem vycestovalo do zahraničí od ledna 2020 s cestovním pojištěním UNIQA přibližně o 55 % zákazníků méně než loni. Logický vývoj nastal nejen v souvislosti s přímými vládními restrikcemi, ale také ve spojení s obavami a opatrností české populace.
V porovnání s běžným cestovatelským provozem prakticky vymizely v létě cesty do USA a do Latinské Ameriky. Také tradiční dovolenkové destinace Čechů, jako jsou Turecko a Egypt, letos netáhly. Ústup „ze slávy“ se projevil výrazně i v Bulharsku nebo Řecku. Také na Slovensko vyjelo podstatně méně turistů. Naopak Chorvatsko hrálo opět prim. Vzhledem k tomu, že v tomto státě nebyla omezující opatření tak přísná, jeho podíl na vycestování Čechů do ciziny vzrostl cca o 10 %.
Délka pobytů se v případě zahraniční dovolené zásadně nelišila od jiných let.

Tuzemské cestování v kurzu. Bez cestovního pojištění
Dá se předpokládat, že velký podíl těch, kdo letos vzdal cestu k moři nebo za poznáním do zahraničí, se rekreoval doma v Čechách. Ale povědomí o cestovním pojištění pro tuzemské pobyty zatím není tak velké. Zájem o něj vzrostl v UNIQA pouze o několik procent; sjednalo ho několik desítek tisíc klientů.
Přitom pro turisty, kteří nemají jinak vyřešené odpovědnostní a úrazové pojištění, jde o velmi užitečného společníka pro dovolenou. V UNIQA lze navíc uzavřít i krátkodobé úrazové pojištění na několik dnů či na konkrétní zážitek a sportovní výkon, včetně těch nejvíce adrenalinových: let balónem, tandemový seskok, bungee jumping, via ferrata a jakékoli další.

Obavy o storno
Připojištění storna cesty zaznamenalo v UNIQA přírůstek, i když zatím nijak výrazný. Zájem byl jak o zajištění storna v případě zakoupeného zájezdu, tak i při individuálním sestavování cestovních služeb ze strany turisty. Ukazovalo se, že toto dříve komplementární krytí bude v budoucnu více žádané, protože povědomí o něm stouplo a zákazníci ho více poptávají.

Vyšší limity krytí. Češi chtěli mít jistotu
Během léta 2020 šly na odbyt lépe vyšší tarify pojištění, zatímco v předchozích letech se lidé spokojili s tím základním, hlavně při cestách po Evropě. Vybrané pojistné tedy kleslo méně v porovnání s redukcí počtu sjednaných pojištění. Turisté se zajímali hlavně o limit krytí u léčebných výloh, kde panovaly obavy spojené se zahraniční zdravotní péči při případném těžkém průběhu onemocnění CIVIDEM-19 a také s tím související repatriací.

Méně asistenčních zásahů na dovolené
Počet intervencí asistenční služby k cestovnímu pojištění do zahraničí klesl v létě prakticky na třetinu. I tak ale bylo letos stejné zastoupení případů s hospitalizací zákazníka v cizině, a rovněž podíl repatriací odpovídal loňským číslům.
Z teritoriálního hlediska došlo k úbytku počtu asistenční pomoci v regionech a zemích, jež byly uvedeny výše jako oblasti s redukcí cestování. A naopak bylo v porovnání s loňskem více zásahů asistence v Chorvatsku. Zatímco loni byla pětina zásahů mimo evropský kontinent, letos v létě tento podíl vzdálenější podpory klesl více než o polovinu.

COVID-19 straší, ale pojistných událostí s ním spojených je zatím málo
I když koronavirus byl tím hlavním důvodem, proč lidé letos rezignovali na cestování do zahraničí, v praxi se ukazuje, že potíže spojené s tímto onemocněním se v cestovním pojištění projevovaly jen málo. Vyplývá to i ze statistik asistenčních zásahů při akutních potížích: počet pacientů, kteří v zahraničí onemocněli během letní sezóny a léčili se s covidem, jsou nízké, v podstatě jde o jednotlivé případy. Celkem jsme evidovali 23 případů intervence asistenční služby v (i hypotetické) souvislosti s covidem. Celkové dosud evidované náklady se pohybují v desítkách tisíc korun. Je to i proto, že v zemích EU je velká část nákladů na testy a léčení dosud hrazena z místního zdravotního systému.
Nicméně pokud bude pandemie i nadále pokračovat, mohou některé exponované státy na základě příliš vysokých výdajů přistoupit k tomu, že náklady spojené s léčbou, případně karanténou, budou vyžadovány po klientech.