Podle loňského průzkumu jedné automobilky asi třetina motoristů upevnění zvířete ve voze neřeší. Pokud ale zvíře v autě po dobu jízdy řádně nezabezpečíme, v krizových situacích může být ohroženo jeho zdraví nebo i život. Současně je volně posazený zvířecí pasažér, zejména větší a těžší, velkým rizikem i pro ostatní pasažéry. V případě prudkého
nárazu se neupevněný pes nebo kočka stávají nebezpečným letícím tělesem a nemusí událost přežít. Při nárazu i v nižší rychlosti je volně cestující zvíře vymrštěno vpřed takovou silou, že se jeho vlastní hmotnost mnohonásobně zvýší.

Malá psí plemena jsou mnozí zvyklí vozit na klíně. Jenže je při nehodě nechrání ani bezpečnostní pásy, ani airbagy.
I když žádný karambol nenastane, ale zjistí-li to při silniční kontrole policie, uděluje za to pokutu ve výši několika tisíc korun. To samé platí, vystrkuje-li pes za jízdy hlavu z okénka. Ve statistikách nehod klientů UNIQA je rovněž řada případů, kdy naopak volně dopravovaný malý pes nebo kočka způsobili nehodu tím, že se dostali do prostoru pedálů u řidiče, anebo rozptýlili jeho pozornost pohybem na zadním sedadle.

Mezi povinnosti řidiče patří řádné zajištění dopravovaného zvířete. Malá plemena patří do přepravní schrány, která se ovšem upevní bezpečnostním pásem, aby se nemohla přemisťovat. I pro větší plemena jsou na trhu přepravní boxy, popřípadě mříže k oddělení prostoru. Psy lze zabezpečit i speciálně vyrobenými kšíry s úvazy. Ty se zapínají podobně jako bezpečnostní pásy. Zvířata by se měla fixovat speciálními postroji jak na zadních sedadlech auta, tak i v zavazadlovém prostoru. A do kufru se doporučuje instalace mříží oddělujících ho od ostatního interiéru. Optimální je umístit psa do zavazadlového prostoru v uzavřené přepravce nebo kleci.

Čtyři z deseti českých domácností chovají psa. Ročně za něj v průměru utratí téměř 15 000 korun (za kočičí společníky asi 9 000 korun). Mezi investicemi by tedy neměly chybět vhodné pomůcky pro mazlíčkovy cesty autem, které stojí stokoruny nebo nižší tisíce.

ikonka_uniqa_logo
O společnosti UNIQA
UNIQA pojišťovna vyvíjí své aktivity na českém pojistném trhu již 27 let. Jako univerzální pojišťovna nabízí kompletní paletu pojistných produktů pro občany i korporátní klienty. V portfoliu má více než milion pojistných smluv. Podle objemu pojistného figuruje aktuálně mezi šesti nejsilnějšími pojišťovnami v ČR.
UNIQA pojišťovna je součástí skupiny UNIQA Insurance Group, která je aktivní na 18 evropských trzích a obsluhuje aktuálně více než deset milionů klientů.