Česky > O nás > Pro média > Asistence k cestovnímu pojištění UNIQA zasahovala loni v 3 200 případech

Asistence k cestovnímu pojištění UNIQA zasahovala loni v 3 200 případech

29.03.2023

Nedílnou součástí cestovního pojištění UNIQA je asistenční servis, dostupný odkudkoli na světě 24 hodin denně na telefonu. Loni tuto pomoc využilo více než 3 200 turistů, kteří v zahraničí potřebovali při potížích pomoc. Meziročně to zejména díky uvolnění covidových restrikcí pro cestování znamenalo nárůst o 60 %. Náklady na intervence asistenční služby stály v roce 2022 UNIQA pojišťovnu více než 50 milionů korun.

Celkem loni telefonicky kontaktovali klienti asistenci k cestovnímu pojištění UNIQA celkem v 11 474 případech. Počet hovorů stoupl meziročně o 45 %. Větší část jednodušších požadavků se daří odbavit telefonicky informací, radou či zprostředkováním kontaktu. Složitější situace nastává při akutních onemocněních, úrazech, hospitalizacích, operacích nebo repatriacích. Zdravotních intervencí bylo loni asi 85 % z celkových 3 203 případů vyžadujících složitější zásah. Zbývající případy se týkaly hlavně ztracených zavazadel nebo nepravidelnosti v dopravě. Znovu se osvědčila jazyková vybavenost, zkušenost a odborná erudice personálu asistence zastupující zájmy postižených turistů v nouzi kdekoli ve světě.

Léto nejsilnější

Nejvíce intervencí bylo loni zapotřebí v červenci, srpnu, červnu a v září, tedy během hlavní sezóny dovolených. Mimo léto byly v roce 2022 silné i měsíce březen a prosinec.

Nejvíce o pomoc žádali zákazníci UNIQA na cestách z Itálie, Egypta, Chorvatska, Turecka a Řecka. Nejsilnější meziroční nárůst zaznamenala služba v Itálii, Turecku a v Rakousku, naopak ubylo zásahů v Řecku a v Bulharsku.

Průměrné náklady rostou s věkem, klienti cestují do všech koutů Země

Průměrné náklady na zásah činily loni asi 16 000 korun. Výrazně se liší průměrné náklady podle věku turistů: u mladých lidí činí několik tisíc korun, ve středním věku vyšší tisíce korun, ovšem v segmentu nad 60 let už jde o desítky tisíc korun.

Hospitalizovat bylo loni nezbytné klienty UNIQA v 7,8 % případů zdravotních intervencí. Průměrné náklady na jeden pobyt v nemocnici činil asi 72 000 korun. Ambulantní ošetření s medikací stála loni v průměru 9 800 korun. Nejdražší bývá letecká repatriace pacienta ve vážném stavu. Letecký speciál se cenově velmi liší podle destinace, odkud je vypraven. Průměrná loňské cena byla asi 620 000 korun. Speciálů bylo loni zapotřebí celkem 12krát; 7krát využila asistence stretcherového lehátka k uložení klienta v linkových letech.

Asistence byla poskytnuta loni ve 117 zemích světa (v předchozím roce v 90 zemích).

Nejčastější obtíže turistů

Zatímco mezi diagnózami cestovatelů loni ubylo onemocnění covidem-19 (bezmála o 40 %), více bylo zlomenin dolních i horních končetin a poranění kloubů: případů meziročně přibylo na více než dvojnásobek. Asistencí tohoto druhu bylo bezmála 500. Více bylo v porovnání s rokem 2021 i akutních ošetření zubů (+ 33 %). Vzrostly i zásahy u nejčastějších trablů turistů: zánětů zažívacího ústrojí, zánětů horních cest dýchacích nebo uší.

Loni se vyskytlo 12 případů úmrtí turistů s cestovním pojištěním UNIQA v zahraničí (2021: 9 úmrtí). Šlo například o tragické případy pádu z útesu, utonutí, akutního infarktu nebo úmrtí při dopravní nehodě.

Nejvážnější loňské případy

Jedním ze závažných případů 2022 byla komplikovaná a dislokovaná zlomenina stehenní kosti klienta cestujícího v létě na kole po Kyrgyzstánu. Lokální nemocnice sdělila, že nezbytnou operaci nemůže provést. Noha byla pouze znehybněna sádrou a klienta zdravotníci převezli zpět na hotel. Asistence zcela imobilního pacienta musela urgentně leteckým speciálem dopravit do ČR k provedení operace. Náklady případu vystoupaly bezmála na 3 miliony korun.

Jiný případ se stal rovněž v létě v Thajsku při jízdě na motocyklu. Mladý řidič narazil do auta před sebou, přeletěl řídítka a při pádu na zem utrpěl mnohačetná zranění. Nezbytná byla hospitalizace a akutní operace. Současně mu byla lékaři v nemocnici zjištěna jiná závažná diagnóza, o níž do té doby nevěděl. Vzhledem k ní a nestabilnímu zdravotnímu stavu bylo rozhodnuto pacienta transportovat rovněž leteckým speciálem. Náklady vyšplhaly celkem na 3,5 milionu korun.

Proti těmto nákladům stojí pojistné za komplexní cestovní pojištění do zemí mimo Evropu v řádu asi 1 200 korun za 14denní pobyt. Z pojistného plnění v milionových částkách neplatí klient UNIQA žádnou spoluúčast.