Česky > O nás > Pro média > Dvě osobní ocenění finanční ředitelky skupiny UNIQA Lucie Urválkové

Dvě osobní ocenění finanční ředitelky skupiny UNIQA Lucie Urválkové

06.06.2022

Místopředsedkyně představenstva a finanční ředitelka skupiny UNIQA v ČR a SR Lucie Urválková obdržela v uplynulých dnech dvě významná ocenění za sebou. První z nich dostala v premiérovém ročníku projektu #FinŽeny zaměřeném na vytváření prostoru a příležitostí pro sdílení zkušeností a znalostí z finančního světa. A druhé získala v pravidelném žebříčku nejvlivnějších žen Česka, jenž vzniká už jedenáct let v redakci měsíčníku Forbes.

#FinŽeny

Zbrusu nový projekt #FinŽeny se zaměřuje na tři stěžejní cíle. Prvním je aktivizace a networking komunity žen ve financích. Současně má být silným hlasem odvážně otevírajícím klíčová témata a přispívajícím k pozitivnímu vývoji. Kromě toho přináší rovněž inspiraci a ocenění výjimečných osobností, protože vzorové příběhy jsou k rozvoji celého oboru financí potřeba, aby motivovaly další a další ctižádostivé a houževnaté ženy. Platforma je otevřená všem společnostem a subjektům činným v tomto odvětví. #FinŽeny připravuje ve spolupráci s finančními institucemi agentura Cover Story.

V premiérovém ročníku byla na konci května sestavena pomyslná síň slávy Minerva složená z žen, které patří dlouhodobě mezi nejviditelnější a nejvlivnější osobnosti oboru.

Ta čítá 53 jmen, mezi něž byla zařazena i Lucie Urválková z UNIQA. Doporučení pro nominace získával tým Cover Story od nejvyšších představitelů českých finančních institucí, zástupců novinářské, akademické a odborné obce. Současně s tím byly vodítkem i dosavadní žebříčky významných osobností vydávané některými periodiky.

„Projekt považuji za velmi prospěšný. Hned první setkání se svými kolegyněmi jsem si velmi užila a nabilo mě dodatečnou energií do práce. Popovídání s lidmi, kteří dobře znají stejná témata a prožívají podobné situace, je vždy ku prospěchu. Protože my, co hájíme kasy našich společností, jsme jinak někdy docela osamělé v našem každodenním úsilí šetřit a nastavovat další opatření ke zlepšení rentability,“ komentovala s mírnou nadsázkou své uvedení do síně slávy Minerva Lucie Urválková.

www.finzeny.cz

Nejvlivnější ženy Česka 2022

Forbes přinesl čerstvý žebříček dam, za nimiž jsou významné počiny nebo je s nimi spojen neobvyklý vliv v České republice. Jména, která by naše veřejnost měla znát. Jsou mezi nimi členky vlády, významné manažerky, sportovkyně, právničky nebo vědkyně i filantropky. Letošní výběr čítá 180 jmen. Byznysový sektor co do zastoupení žen roste meziročně nejprogresivněji. Ženy podle Forbesu u nás přibývají ve vedení firem, v top managementu i v představenstvech. Konkurence tedy rok od roku sílí.Jednotlivé ženy redakce měsíčníku Forbes v každé kategorii hodnotí podle několika

základních kritérií, podle nichž přiděluje body. Vychází přitom z metodiky amerického Forbesu. Ke spolupráci zve redakční tým i poradce, odborníky a znalce jednotlivých odvětví, s nimiž pořadí konzultuje. U majitelek firem a manažerek sleduje hospodářské výsledky firem, obrat, zisk, nové akvizice a porovnává je i několik let zpětně. Přihlíží se k situaci v odvětví, v němž dotyčné působí, s využitím znalostí dění uvnitř firem. Důležité jsou objemy peněz, nad nimiž ženy mají kontrolu a přímý vliv, případně jejich podíly ve firmách, ale i počet zaměstnanců, kteří pod ně spadají, nebo to, kolik zákazníků či spotřebitelů může jejich rozhodnutí přímo ovlivnit. Seznam nejvlivnějších žen sestavuje redakce už 11 let.

Popáté za sebou se ocitla v prestižním seznamu i Lucie Urválková, řídící finance skupiny UNIQA v ČR a SR. Její jméno bylo vybráno z long listu aktuálních ženských osobností a meziročně své umístění znovu vylepšila, když se pro ročník 2022 ocitla na 56. místě. Redakce kladně ohodnotila úspěšné dokončení spojení UNIQA s AXA pod jejím vedením. Fúze představovala historicky největší transakci celého evropského koncernu UNIQA Insurance Group. Součástí spojení byl i vstup UNIQA na trh penzí a investic. V rámci všech nově vzniklých specializovaných entit byla Lucie Urválková jmenována členkou jejich představenstvev. Její odpovědnost za chod celé finanční skupiny UNIQA tím výrazně vzrostla.

„Děkuji za důvěru a ocenění. Vážím si ho letos ještě více, protože se hodnotily mé aktivity během roku 2021, jenž byl pro nás v UNIQA mimořádně náročným díky finalizaci fúze se společnostmi AXA, ale také historicky nejúspěšnějším co do posílení naší pozice i hospodářského výsledku. Velký kus ocenění proto patří celé UNIQA a mým kolegům ve vedení firmy, protože bez nich bychom takového progresu a výsledků nemohli dosáhnout,“ okomentovala své umístění Lucie Urválková.

Přehled aktivit Lucie Urválkové

V UNIQA pracuje od roku 2007. Ve své funkci CFO je pravou rukou generálního ředitele Martina Žáčka, a to nejen díky odborné erudici (v minulosti pracovala jako finanční auditorka pojišťoven ve společnostech BIG4), ale také aktivnímu přístupu k řešení problémů, manažerským dovednostem a komunikačním schopnostem.

Od roku 2014 zároveň zastávala funkci odborné ředitelky ekonomického úseku (CFO) a členky představenstva v sesterské UNIQA poisťovni Slovensko.

V roce 2020 a 2021 proběhla na českém a slovenském trhu akvizice společností AXA do UNIQA, která znamenala pro Lucie Urválkovou další rozšíření sféry jejího působení. Vznikly nové specializované entity UNIQA, v jejichž představenstvech nyní působí. Finanční řízení entit skupiny UNIQA v ČR a SR uskutečňuje Lucie Urválková podle lokálně platných norem. Vede tým, jenž posílil na 200 zaměstnanců. Ve funkci CFO jsou v její gesci tyto oblasti: aktuariát, zajištění, finanční controlling, asset management, účetnictví, daně, reporting, správa pojistného, provize, a také právo, procurement, logistika, security management a problematika pojistných podvodů nebo facility management.

UNIQA aktuálně obsluhuje na českém a slovenském trhu na 2,7 milionu klientů. Objem spravovaných aktiv po closingu s AXA entitami znovu vzrostl na 208 miliard korun koncem roku 2021. Skupina UNIQA v ČR a SR vykázala mezi společnostmi koncernu UNIQA Insurance Group v 17 zemích nejlepší hospodářský výsledek. Čistý zisk 2021 činil 1,941 miliardy korun.

I nadále Lucie pokračuje ve svých aktivitách na poli mentoringu juniornějších kolegyní ve vedoucích funkcích a přednášení na téma Kariéra žen. Je aktivní členkou Klubu finančních ředitelů a Klubu manažerek, pracuje v České asociaci pojišťoven.