Česky > O nás > Pro média > Náš ambasador Jiří Prskavec znovu letos potvrdil svoji dominanci

Náš ambasador Jiří Prskavec znovu letos potvrdil svoji dominanci

19.09.2022

V září se uzavřela letošní sezóna vodních slalomářů posledním závodem Světového poháru. Už několik let je nezpochybnitelnou světovou jedničkou kajakář Jiří Prskavec, s nímž UNIQA pojí generální partnerství. Letos znovu potvrdil, že pomyslný trůn mu patří zcela právem, když ovládl většinu hlavních vrcholných podniků.

V končící sezoně přidal další titul mistra Evropy, opět vyhrál i Světový pohár, a také domácní mistrovství ČR. Loňský olympijský vítěz Jiří Prskavec už stihl i krátkou dovolenou s rodinou v Barceloně, ale už myslí i na nadcházející sezonu.

Přitom letošek bral od počátku podle svých slov trochu odlehčeně. „Ono je to potřeba. Dvě předchozí sezony se točily kolem olympiády a musel jsem být upnutý na ten top výkon, pak logicky musel přijít trochu útlum, aby to zase mohlo jít nahoru,“ vysvětloval přesvědčeně v České televizi.

Ovšem květnový rozjezd na Mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši zvládl excelentně: znovu se stal mistrem Evropy. „Snažím se pořád si užívat to, co dělám. Sport mě hrozně baví,“ vysvětloval u trati Prskavec, proč se stále drží mezi nejlepšími. „Myslím si, že příprava proběhla, jak měla, a trať v Lipťáku mám hrozně rád.“

Svoji letošní smůlu (dá-li se o tom tak mluvit) si Prskavec vybral při Mistrovství světa v Augsburgu. „Jen svět letos úplně nedopadl. Byla to víc psychická než fyzická záležitost, rychlostně jsem na to měl – ale asi jsem se nedokázal zkoncentrovat tolik, kolik bylo potřeba," snažil se najít důvody, proč ve finále zajel páté místo. Předvedl sice nejrychlejší čas, ale dva doteky branky přidaly výslednému času 4 sekundy navíc. „Se svým výkonem na MS asi s odstupem času budu spokojený. Nicméně teď to trošku bolí,“ smutně říkal v cíli. Mrzelo ho, že šťouchy přišly na z jeho pohledu relativně lehkých brankách. Náplastí na rozpaky však byl světový titul jeho tréninkového parťáka Víta Přindiše.

Koncem července si Jiří Prskavec spravil chuť na domácím Mistrovství ČR v peřejích pod Lipnem. „Tady na Lipně je vždycky radost závodit. Je to krásná přírodní voda, na které už si tolik času nezazávodíme. Možná je to jediná šance za rok, kdy si sjet takovou větší vodu. Je krásné na tom odjet mistrovství republiky, a ještě když se to povede,“ hodnotil závod Jiří Prskavec už jako čerstvý mistr ČR. „Jel jsem přesně to, co jsem chtěl. Myslím, že jsem splnil úkol, co jsem si dal, a jsem spokojený.“ O den později získal Prskavec i celkové vítězství v Českém poháru 2022, což se mu povedlo podruhé v kariéře. Na domácí půdě ovládl 5 ze 6 závodů.

Do konce sezóny zbývaly ještě dva závody Světového poháru, který měl Jiří Prskavec letos také skvěle rozjetý. Ve francouzském Pau skončil po dotyku brány ve finále pátý. V posledním podniku letošního Světového poháru ve španělském Seu d'Urgell Prskavec začátkem září znovu vyhrál a zajistil si tak prvenství i v celém seriálu.

Sezónu 2022 tak Prskavec uzavřel zlatě. „Já jsem byl možná trošičku zklamaný po mistrovství světa. Já vím, že 5. místo není špatné, ale taky to není dobré. Takže jsem chtěl tu sezónu tak nějak zachránit. Chtěl jsem, aby mi to vyšlo co možná nejlépe. Tohle je krásná tečka a musím letošní rok celkově hodnotit pozitivně, protože moje nejhorší umístění bylo právě 5. místo. To je dobrá úspěšnost a pokud by se mi takto dařilo v příštích letech, tak budu hodně spokojený,“ bilancoval Prskavec.

Nyní si Prskavec dopřeje měsíc volna a pak se znovu rozjede kolotoč tréninků a soustředění. Přijde příprava v Londýně (dějiště MS 2023) a Paříži (pořádající město OH 2024). „V zimě nejspíš poletíme opět na francouzský Reunion, kde jsme trávili zimní přípravu poslední dva roky a fungovalo to velice dobře. Mezitím budeme jezdit v pražské Troji nebo doma v Brandýse nad Labem,“ vypočítává Jiří Prskavec.

Aktivity UNIQA ve vodním slalomu

Kromě jiných aktivit sportovního marketingu byla UNIQA od roku 2005 generálním partnerem naší historicky nejúspěšnější kajakářky Štěpánky Hilgertové, a od stejného roku podporovala i jejího syna Luboše Hilgerta. Od roku 2006, kdy UNIQA pojišťovna partnersky participovala na Mistrovství světa ve vodním slalomu v Praze, je společnost nepřetržitě každoročně u všech největších mezinárodních akcí v tomto sportovním odvětví v ČR. Od jara 2016 podporuje v roli generálního partnera rovněž našeho aktuálně nejúspěšnějšího kajakáře Jiřího Prskavce. Začátkem roku 2017 přibyly ještě aktivity zaměřené na juniorské reprezentační družstvo, které bez bázně šlape na paty dospělým závodníkům. V roce 2018 jsme do našeho portfolia vodního slalomu přidali i partnerství se silnou reprezentací U23. V prosinci 2019 jsme získali do „stáje vodního slalomu UNIQA“ závodnici Amálii Higertovou (mimo jiné mistryně světa do 23 let a mistryně Evropy 2019). Náš tým UNIQA rozšířili ještě letos na jaře kanoista Václav Chaloupka, mistr světa 2021 a mistr ČR 2022, a také kajakářka Eliška Mintálová (Slovensko), mistryně Evropy 2022.