Česky > O nás > Pro média > UNIQA participovala na filmovém dokumentu o cestě vodního slalomáře Jiřího Prskavce na vrchol

26.01.2022

Tuto neděli odvysílá ČT2 v 17:05 v premiéře dokument o přípravách a následném úspěchu vodního slalomáře Jiřího Prskavce na Olympijských hrách v Tokiu 2020 (které se však konaly až v roce 2021). Nenechte si ujít autentický portrét špičkového českého sportovce, který aktuálně nemá ve světě konkurenci, a prožijte s ním znovu vše podstatné od nominačních závodů 2019 až po tokijské zlato. Dokumentární film podpořila UNIQA, generální partner Jiřího Prskavce.

Jiří Prskavec je aktuálně nejlepším kajakářem na divoké vodě, jemuž ve statistikách už loni nechyběl žádný nejdůležitější sportovní titul: byl už mistrem světa, mistrem Evropy, vítězem celého cyklu Světového poháru, přičemž některá prvenství získal i opakovaně. Z Olympijských her v Rio de Janeiro 2016 si přivezl při svém debutu bronz. Olympijské zlato z Tokia proto pro něj bylo snem, k němuž upíral od přípravy na sezónu 2019 všechny své síly a koncentraci.

Získat kajakářské místo v olympijské výpravě ale nebylo vůbec jednoduché.

Pravdou je, že největší světová konkurence v této disciplíně K1 mužů se pravidelně schází už na jaře na nominačních závodech v Česku. Výběr na olympiádu je vždy spojen s ještě mnohem většími nervy: vždyť ze čtyř českých špičkových závodníků, kteří pravidelně okupují pódiová umístění na všech významných mezinárodních podnicích, může získat letenku a právo závodit pod pěti kruhy jen jediný z nich.

Nominační závody na OH Tokio zajel na jaře 2019 nejlépe Jiří Prskavec. A od této chvíle začal vznikat časosběrný dokument Jířa jede do Tokia mapující celou náročnou cestu korunovanou loni v létě nádherným výkonem a zaslouženým zlatem. Portrét se ale nezaměřuje jen na sportovní stránku. Jeho ambicí bylo přiblížit i rodinné zázemí Jiřího a jeho osobnost. O sportovních začátcích Jirky a jeho prvních záběrech pádlem vypráví maminka. Táta s ním stráví jako trenér nejvíce času. Významné období prožívá ve filmu Jiří se svojí ženou a synkem Jiříkem, neboť na jaře 2021 přivítají do rodiny druhého synka Marečka. Jiří pustí kameru opravdu blízko, a divák má možnost poznat jeho povahu a přístup nejen ke sportu, ale i k důležitým životním hodnotám.  Vyvrcholení v Tokiu přináší velké emoce a současně dává za pravdu tvůrcům i producentovi, že plán dokumentovat „zlatou“ cestu stál za to a vyplatil se.

Samotný Jiří Prskavec vznik vlastního portrétu v letech 2019-2021 vnímal takto: „Vzhledem k tomu, že jsem pověrčivý, souhlasil jsem s natáčením dokumentu až po jisté místence do Tokia. Samotného natáčení se chopil Honza Celner, se kterým jsme si i lidsky sedli, a myslím, že v samotném dokumentu je to vidět. Když jsem poprvé viděl, co všechno se mu podařilo zachytit z druhé strany než z olympijského Tokia, ukápla mi i slza. Před dvěma lety bych nikdy neřekl, že to bude tak hezké, a hlavně s tím nejkrásnějším koncem.“

Spojení UNIQA a vodního slalomu

Participace na filmu není ze strany UNIQA náhoda. Společnost podporuje vodní slalom dlouhodobě. Na „vlajkové lodi“ UNIQA jezdí samozřejmě Jiří Prskavec, ale záběr je mnohem větší a dlouhodobý, protože trvá prakticky od roku 2006. UNIQA pomáhá na cestě vzhůru už řadu let i mladým závodnicím a závodníkům v reprezentačních družstvech juniorů a do 23 let. A ti zdatně šlapou na paty svým „dospělým“ kolegům a právem jsou nejlepším dorostem světa.

Jako první nosila brand UNIQA na závodní přilbě legendární Štěpánka Hilgertová, a to více než 10 let. Nyní je ve „stáji“ UNIQA i její neteř Amálka Hilgertová. Partnersky se UNIQA podílí každý rok na mezinárodních závodech v pražské Troji: poprvé to bylo v roce 2006, kdy se tam konalo Mistrovství světa. Jindy jsou to Světový pohár nebo Mistrovství Evropy.

„Dlouhodobost a kontinuita spolupráce mají své opodstatnění. Český vodní slalom se může pyšnit výjimečně dobrou partou sportovců, trenérů i funkcionářů. Současné, budoucí i bývalé slalomáře to táhne pořád „mezi své“. Díky sounáležitosti a spolupráci dokáže tato komunita velké věci. Pevné hodnoty, poctivý přístup a velkorysost pomáhají uskutečnit „český slalomářský sen“, který aktuálně žijeme a z něhož se můžeme mnoho sezón po sobě těšit,“ říká Silvia Vlasková, ředitelka Brand & Marketing UNIQA.

Dokument Jířa jede do Tokia

Premiéra 30. 1. 2022 na ČT2 od 17:05. Repríza 4. 2. 2022 (zahajovací den OH v Pekingu) na ČT Sport od 17:00. Režie: Jan Celner. Producent: Czech Canoe Invest. Délka: 53 minut.